Christoffel Columbus

Christoffel Columbus (in het Spaans Cristóbal Colón) is een van de meest bekende ontdekkingsreizigers. In 1492 ontdekte hij het continent Amerika. Honderden jaren eerder waren de Vikingen ook al in Amerika geweest. Omdat Columbus de eerste Europeaan was die sinds die tijd in Amerika aan land ging, wordt hij echter gezien als de 'ontdekker' van Amerika. Columbus was van oorsprong Italiaan. Hij was in 1451 geboren in de Italiaanse stad Genua. Toen Columbus volwassen werd, had hij nog maar weinig onderwijs gehad. Zoals veel anderen jongens uit Genua werd hij zeeman. Later verhuisde hij naar Portugal en nog later naar Spanje. Zijn ontdekkingsreizen maakte hij dan ook onder de Spaanse vlag. Hij kreeg hulp en vooral geld van de Spaanse koning. De gebieden die hij ontdekte werden daarom ook koloniën van Spanje.

De ontdekking van Amerika

De eerste reis naar Amerika maakte hij met de schepen Nina, Pinta en Santa Maria. Hij had 90 bemanningsleden bij zich. De schepen vertrokken in augustus 1492 uit Spanje. De Santa Maria is door een botsing tegen een koraalrif gezonken. Ruim twee maanden later was er land in zicht. Het was een van de eilanden voor de kust van Midden-Amerika. Columbus ontdekte Amerika per ongeluk. Hij wilde eigenlijk een route naar Indië vinden. Tot dan toe waren die routes altijd via het oosten gegaan, dus langs Afrika. Columbus wist dat de aarde rond was en wilde daarom naar het westen varen, om dan vanaf de andere kant in Indië aan te komen. Hij wist natuurlijk niet dat er nog een heel onbekend continent op zijn route lag. Toen hij in Amerika aankwam, dacht hij dan ook dat hij in Indië was aangekomen. Hij noemde de bewoners daarom Indianen.

De tweede en derde reis

Columbus maakte verschillende reizen naar Amerika. In 1493 vertrok hij voor de tweede keer uit Spanje richting het nieuw ontdekte land. Hij ging met 17 schepen, in een van die schepen zat Columbus. Op die tweede reis ontdekte hij het eiland Dominica, en ook Guadeloupe en Puerto Rico. Alle gebieden die hij tot dan toe had ontdekt waren eilanden. Pas op zijn derde reis, in 1498, ontdekte Columbus het vaste land van Zuid-Amerika. Hij kwam aan in het gebied dat nu Venezuela is. Columbus stierf in 1506 in Valladolid, een stad in Spanje. Zelf heeft Columbus nooit geweten dat hij een heel nieuw werelddeel had ontdekt. Hij dacht tot aan zijn dood dat hij een nieuw deel van Oost-Azië had ontdekt.
    bron : Wikikids